ЗАПЕК ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ


ЗАПЕК  И БРЕМЕННОСТ

Запек-бременност-250

За запек може да се говори тогава, когато е налице болка в корема или дискомфорт, трудно и рядко ходене по голяма нужда, при изхождане на твърди изпражнения.

За съжаление, запекът се среща при приблизително 50% от бременните жени в някакъв етап от тяхната бременност.

Какви са причините за появата на запек по време на бременността?

relaxit-famili-BebeЗАПЕК ? РЕЛАКСИТ е подходящ за бременни и кърмачки!
ЗА БЕБЕТА, ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ!

Най-общо казано, безпокойството, страхът, минималните физически упражнения и бедната на фибри храна са възможните причинители на запека. Смята се, че запекът при бременните жени е причинен от хормоните, които отпускат чревните мускули и от налягането, което оказва нарастващата матка върху червата. Отпускането на чревните мускули води до забавяне движението на храната и отделените ненужни вещества.

Възможно е запекът да се причинява и от приема на таблетки желязо. В случай, че приемате такива, пийте повече вода. Поговорете с лекаря си и ако е необходимо той ще ви предпише друг вид таблетки.

Как да се предпазите и да се справите със запека по време на бременността?

Предотвратяването и терапията на запека изискват почти едни и същи средства.

Яжте богата на фибри храна: плодове, зеленчуци, зърнени закуски, пълнозърнест хляб, сушени сини сливи, трици.

Пийте много течности!

Пиенето на много течности е важно, особено, ако увеличите и количеството на храните, богати на фибри. Пийте по 10-12 чаши течности на ден.

Комбинацията от храна, богата на фибри и много течности, е идеална за отделянето от организма ви на ненужните вещества. Потенето, горещият и/или влажен климат също повишават нуждата ви от допълнително течности.

Спортувайте редовно: Ако водите застоял начин на живот със сигурност сте застрашени от появата на запек. Ходенето, плуването и умерените упражнения стимулират работата на червата. Правете упражнение три пъти седмично по 20-30 минути.

Намалете или спрете приема на таблетки, съдържащи желязо. Набавяйте желязо за организма си по време на бременността с храната вместо с добавки. В случай, че все пак приемате някакви таблетки, съдържащи желязо, разпределете приема на малки дози през целия ден, вместо голяма доза веднъж на ден.

Удачен и бърз метод за справяне със запека по време на бременност e използването Relaxit® Мини клизма за индивидуална употреба, която бързо размекване на втвърдените изпражнения при запек (констипация) от различно естество. Една мини клизма се поставя в ануса (ректума) и съдържимото се изстисква, за да размекне втвърдените изпражнения. Това позволява евакуация на тяхното съдържание да настъпи в рамките на 5 до 15 минути. Съдържимото на мини клизмата не се абсорбира от човешкия организъм и не застрашават плода!

Винаги обаче се консултирайте с лекаря си преди да приемете каквото и да средство против запек по време на бременност.