Как да помогнем на бебето със запек

Запекът при кърмачетата е често явление, особено при прехода от кърма към адаптирано мляко. В кърмата и особено в коластрата има много по-голямо количество млечна захар (лактоза) от адаптираните млека, а тя действа разхлабващо

Запекът не трябва да се бърка със състоянието, при което детето ходи по голяма нужда през един или два дни, но изпражненията му са меки, кашести.

Запек има, когато изпражненията са твърди и детето се изхожда трудно и болезнено.

Препоръчително е да се предизвика изхождане за период не по-голям от 48 часа.

Запек, продължил повече от 3 дни при кърмаче в добро състояние, налага като първа мярка да се постави клизма с физиологичен разтвор в ануса на кърмачето. Рефлекторното дразнене води до отпускане на външния анален мускул, а самияат разтвор до омекотяване и последващо отделяне на изпражнения. Действието настъпва в разстояние на 5 до 15 минути след поставянето.

В зависимост от степента и упоритостта на оплакванията се прилагат различни способи, като понякога се налага да се комбинират, за да има ефект.

Масаж на дебелото черво – прилага се умерен натиск като се започва от долната дясна част на корема и се масажира по часовниковата стрелка. Правят се шест обиколки на корема, след това крачетата се сгъват и притискат към него за не повече от 5 секунди. Повтаря се три пъти.

Отвара от овесени ядки – в 500мл. вряща вода се слагат 2 супени лъжици овесени ядки и се оставят да поврат 5 минути. След това водата се прецежда и се добавя преварено вода, докато количеството стане отново 500 мл. Тази вода може да се дава за пиене между храненията или с нея да се разтваря адаптираното мляко.

Храни против запек: преди да използвате каквато и да е храна, за да се справите със запека се консултирайте с вашия педиатър понеже на пазара не се предлагат специално против запека, а против други стомашно-чревни смущения.

Чай против запек – съдържат екстракт от сливи, тамаринд, киви и ябълка и може да се прилага и при новородени.

Лактолоза сироп, при следната дозировка – бебе, тежащо 3кг. Може да се даде 1 чаена лъжичка два пъти дневно. С увеличаването на теглото на бебето можете да увеличите и количеството. Това и умерен лаксатив с бавно действие (12 до 48 часа след приема). Можете да го сложите в храната на бебето ако вкусът не му е приятен.

Основното правило е да избягвате сока от моркови, за сметка на този от круши, сини сливи, домат, киви, като се съобразите с възрастта на вашето бебе.

Сутрин на гладно преди първото млечно хранене дайте 20мл. плодово пюре, за да раздвижи перисталтиката.

Давайте на бебето да пие много вода – минимум 150мл. на ден.

ДА СЕ ВНИМАВА!

Широко застъпено е използването на термометър намазан със зехтин, с който се дразни ануса. Термометъра може да се вкарва в дебелото черво до 2см. Навътре и след всяка употреба трябва да се почиства със спирт.

По същия начин може да се използва дръжката на листо от мушкато, индрише или здравец. Мъхчетата по дръжката дразнят стената на червото и предизвикват изхождане. Преди употреба измийте добре или попарете растението.

!И двата метода са ОПАСНИ и ако не внимавате можете да перфорирате червото затова най-добре не ги прилагайте!

Бебешка клизма – не трябва да се използват повече от 1-2 пъти месечно, защото в противен случай червата стават лениви. Използвайте клизмата, когато изпражненията са много големи и твърди и изхождането е болезнено. В балона на клизмата сложете 50мл. вода с телесна температура. Продават се в санитарните аптеки.

Ако запекът на вашето бебе не се повлиява от изброените средства се консултирайте с гастроентеролог.

Възможно е запекът да е съпътстващ симптом при наличието на алергия към кравето мляко, но нейните типични признаци са обривите и повръщането.

Ако запекът на бебето се придружава с други оплаквания – уголемяване на коремчето, безапетитие, треска, повръщане, отпадналост незабавно потърсете лекар.

Osmoforce LAX G е Микро клизма за ректална употреба при бебета и деца при запек

Микро клизма OSMOFORCE LAX G:

Размеква бързо втвърдените изпражнения при запек
Стимулира ректума
Без дразнене и опасност от привикване
Лесна апликация

Микро клизма Осмофорс лакс Г при запек за бебета и деца

*за бебета и малки деца под формата на разтвор в микро клизма, според Американската академия на семейните лекари (AAFP)

Микро клизма OSMOFORCE LAX G:

Размеква бързо втвърдените изпражнения при запек
Стимулира ректума
Без дразнене и опасност от привикване
Лесна апликация

Микро клизма Осмофорс лакс Г при запек. Osmoforce LAX G е Микро клизма за ректална употреба при бебета и деца.

*за бебета и малки деца под формата на разтвор в микро клизма, според Американската академия на семейните лекари (AAFP)