Запек – причини

При бебето, запекът е преди всичко следствие на хранителния режим.

Ако бебето се кърми от гърда, възможно е вашето хранене да е бедно на хранителни фибри, следователно те ще липсват и в кърмата ви.

Ако бебето е хранено чрез биберон, възможно е да не сте спазвали правилните пропорции вода и мляко на прах при приготвянето.

Бебетата имат запек поради това, че не приемат достатъчно течности.

Ако бебето е в период на отбиване: нормално е да претърпи временен запек.

Ако проблемът продължава, важно е да се прегледа, тъй като докторът може да изключи причини като болест или анални цепнатини.

Според причините, които са го предизвикали, когато не е временен, запекът бива първичен или вторичен.

Към вторичните форми на запек спадат:

Запек, дължащ се на хранителни фактори (намалена способност на кърмачето да суче, приемане на недостатъчно храна и/или повръщане, консумация на по-малко млечни храни за сметка на повече тестени храни, недостатъчно приемане на вода и други течности, намалена консумация на плодове и зеленчуци и други). – най често срещания

Запек, дължащ се на обменни, ендокринни или неврологични заболявания.

Запек, причинен от аномалии в стомашно-чревната система и други.

При нужда характерът и видът на запека могат да бъдат уточнени от медицински специалист, който, ако се налага, назначава съответни изследвания за тази цел. Това, което родителите могат да направят и сами, за да се справят със запека на своето дете, е тактично и без насилие да му създават навици за изхождане по голяма нужда, да обогатят диетата му с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и течности и да активизират двигателния му режим.

Най-честа причина за остра констипация са фебрилните заболявания, когато въпреки температурата децата се хранят задоволително. Причината в такива случаи е повишеното обезводняване на изпражненията и забавената перисталтика.

Забавяне на изхождането се развива понякога след прекарано остро храносмилателно разстройство поради временна хипотония на мускулатурата на червата. Такава констипация изчезва с подобряване на общото състояние.

Острата констипация е краткотрайна, причините й са доста еднообразни и могат лесно да бъдат установени и преодолени.

Хронична констипация е с по – голямо значение, нейните причини са разнообразни, често пъти трудно отстраними и затова изискват внимателно обсъждане. За установяването им в някои случаи се налагат и допълнителни изследвания.

При хроничната констипация вниманието трябва да се насочи към храната, след това към състоянието на мускулния тонус и тонуса на вегетативната нервна система, както и към някои аномалии на храносмилателната система. Храна с по-богато белтъчно съдържание обикновено води до образуването на по-сухи изпражнения, които се изхождат нарядко. У кърмачетата това става особено при хранене с краве мляко и недостатъчно добавяне на въглехидрати и плодови сокове. При такива условия изпражненията са сиви, гъсти, понякога оформени, по-рядко сухи и зловонни. Перисталтиката е забавена, изхождането не става всеки ден и обикновено е затруднено.

След разнообразяването на храната, особено след добавяне на въглехидрати,запекът изчезва, ако няма друга причина, която да го поддържа.

С оглед ролята на калция при образуването на изпражнения запек се наблюдава и при хипервитаминоза В, тъй като в такива случаи излъчването на калций през червата, както и с урината, е повишено.

Запек се наблюдава при различни заболявания, между които едно от най-честите е рахитът. При него, особено през флоридния му стадий, хипотонията бива доста изразена и в нея се включват както мускулите на коремната стена, така и на червата. Запек се наблюдава предимно при изкуствено хранени рахитични деца, които отделят алкални изпражнения.

Хипотонията е основната причина за задържане на изпражненията и при болестта на Даун, при която се установяват меки, разтеглени коремни стени.

Склонността към констипация е особено подчертана, когато хипотонията на мускулатурата е съчетана с понижена възбудимост на вегетативната нервна система, което води до забавена моторна дейност на храносмилателната система и вяла перисталтика и се проявява още в кърмаческата възраст.

За известно време, докато децата са на майчино мляко, тя може да не прави впечатление, но при изкуствено или смесено хранене тя все повече изпъква, особено при атиреоза, чиито симптоми се проявяват ясно към 2—3-ия месец след раждането.

При трудно и забавено изхождане видът на изпражненията е различен и може до известна степен да даде представа за състоянието на тонуса на вегетативната нервна система и на чревната мускулатура (симпатикусът понижава, вагусът повишава чревния тонус).

В заключение : различават се общо два вида констипация: атонична и еластична.

Атонична е констипация при някои от отбелязаните по-горе заболявания. При нея се изхождат нередовно обемисти изпражнения, често пъти след изкуствено предизвикана дефекация. В повечето случаи изпражненията представляват гъста каша, която се изхожда през ден или през два дни, като при това се събират газове, които издуват повече или по-малко корема. Това се наблюдава предимно у малки деца с хипотония на колона.

При еластична констипация изпражненията не само се задържат по-дълго, но се изхождат тънко източени или по-често на единични или сбити топчета, които са значително обезводнени и затова сухи. Изхождането на изпражненията обикновено е мъчително и разкъсано в многократни малки количества през деня, затова често пъти се налага освобождаването на червото от тях с клизма. Нерядко се появяват и кръвни жилки по изпражненията от образувани ригади на ануса.

Спастичната констипация не е честа в кърмаческата възраст поне докато кърмачетата са на майчино мляко. Тя се наблюдава предимно у по-големите деца. Доколкото се среща у кърмачета, тя се установява предимно у такива, които се отличават с обща нервна възбуда, лесно разстройващ се сън, понякога и със спастично повръщане.

Сравнително рядка причина за констипация при кърмачетата могат да бъдат аномалии на храносмилателната система.

Osmoforce LAX G е Микро клизма за ректална употреба при бебета и деца при запек

Микро клизма OSMOFORCE LAX G:

Размеква бързо втвърдените изпражнения при запек
Стимулира ректума
Без дразнене и опасност от привикване
Лесна апликация

Микро клизма Осмофорс лакс Г при запек за бебета и деца

*за бебета и малки деца под формата на разтвор в микро клизма, според Американската академия на семейните лекари (AAFP)

Микро клизма OSMOFORCE LAX G:

Размеква бързо втвърдените изпражнения при запек
Стимулира ректума
Без дразнене и опасност от привикване
Лесна апликация

Микро клизма Осмофорс лакс Г при запек. Osmoforce LAX G е Микро клизма за ректална употреба при бебета и деца.

*за бебета и малки деца под формата на разтвор в микро клизма, според Американската академия на семейните лекари (AAFP)