Запек

Запек (Констипация) е нерегулярност и забавяне на евакуацията на чревното съдържимо. Констипацията е симптом на различни чревни разстройства, храносмилателни и/или двигателни проблеми и др.

При запек

• интервалът на изхождане е > 3 дни
• изхождането е трудно и придружено от болка
• необходимо е прекомерно напрягане или аноректална обструкция
• усещане за непълно изпразване на червата
• твърди, козиподобни изпражнения
• възможност за евакуация само чрез мануално освобождаване

Продължителният престой на изпражненията в дебелото черво и обратната резорбция на водното им съдържание ги прави сухи, твърди, малки по обем. Коремът се подува, предизвиква се дискомфорт и болка при дефекация. Запек е всяка затруднена дефекация с интервал повече от 3 дни, с изхождания с необходимост от напрягане, усещане за твърда фекална маса и чувство за недоизхождане. Изпражненията са малки по обем с твърда и суха конситенция. Засядането на фекална маса в дебелото черво се дължи на обратната абсорбация на водното съдържание и РЕЗУЛТАТЪТ е подут корем, дискомфорт и болка при дефекация.За запек може да се говори, когато изхожданията стават по-рядко, отколкото е обичайно за определена възраст, както и за всяко дете поотделно.

Причини за констипация (запек):

При възрастните – намалено движение, нисък прием на течности и баластна
храна, прием на медикаменти, забавена перисталтика, стрес и др.
При децата – неправилен хранителен режим, обездвижване, психологически
бариери
При бебетата – несъвършенството на храносмилателната система, преминаване
от кърма на адаптирано мляко, преминаване от млечно на смесено хранене,
липса на активно движение, някои заболявания и/или прием на медикаменти

Колко често срещан е запекът?

>19% от възрастните в развитите страни и често се превръща в хронично състояние. Констипацията се среща два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете и е силно разпространена при възрастните хора. В детска възраст засяга до 30% от населението < 12 год.

Препарати, използвани за повлияване на констипация (запек):

• Осмотични лаксативи • Стимуланти • Увеличаващи обема си агенти • Омекотяващи фекалиите лаксативи • Очистителни лаксативи

Съвременен и ефективен метод за медицинско облекчаване на острите, както и на хроничните състояния на запек е включването в практиката за домашна и амбулаторна употреба на осмотичен лаксатив в микро клизма, която действа значително по-бързо от перорално приеманите препарати и по-сигурно и безопасно от супозиториите.

От разпространените осмотични лаксативи:

глицеролът, макроголът, лактулозата са тези с най-много проучвания и публикации, доказващи тяхната ефективност и надеждност на действие при хронични и остри състояния на запек. Глицеролът е безопасен и бързо действащ, особено под формата на разтвор, поставен в контейнер за микро клизма. Комбинацията му с други натурални съставки с меко лаксативно действие, като гликолов екстракт от лайка с овлажняващо и антсептично действие, както и слез – емолиент с успокояващо действие, регистрира добра поносимост, висока толерантност, дори и при пациенти < 1 год, действието е бързо, дори в условията на спешна помощ.

Микро клизма:

Стимулира ректума
Без дразнене и опасност от привикване
Лесна апликация